Agenda

Filmproject Jonge Makers

In het kader van diversiteit en inclusie is Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal een samenwerking aangegaan met een aantal ‘Jonge Makers’.

Lees verder

Scroll naar beneden

In het kader van diversiteit en inclusie is stichting Cultuur Verbindt Roosendaal (CVR) een samenwerking aangegaan met een aantal enthousiaste ‘Jonge Makers’ uit de gemeente Roosendaal. Deze Jonge Makers zijn in de leeftijd van 21 tot 26 jaar, een leeftijdscategorie die ondervertegenwoordigd was in de subsidieaanvragen. Om als stichting toegankelijker te zijn voor deze leeftijdscategorie is CVR om de tafel gaan zitten met 5 Jonge Makers en werd hun input gevraagd over de organisatie, bereikbaarheid, subsidieaanvragen, etc. Ook werd er een film gemaakt door Jens Rijsdijk (25) over deze Jonge Makers en Cultuur Verbindt Roosendaal.

Bekijk hier de theaterteaser over deze Jonge Makers

 

Isa de Jong (22):

Isa vroeg subsidie aan bij Cultuur Verbindt Roosendaal voor een bijzonder fotoproject. “Voor mijn afstudeerproject aan St. Joost School of Art & Design wilde ik twintig meiden en hun verhaal in beeld brengen. Op een intieme en rauwe manier. Het startpunt was Roosendaal, maar er doen inmiddels meisjes uit het hele land aan het project mee. Het was een samenwerking tussen de meiden en mij. Ik heb hen gefotografeerd, zij schreven zelf hun verhaal op en ik heb daar illustraties bij gemaakt. De verhalen zijn gekoppeld aan objecten en die verhalen, objecten en foto’s wilde ik tentoonstellen”, vertelt Isa.

“Ik wilde prints maken, maar die waren heel duur. Samen met Rafaël Philippen van De Mix ben ik op internet gaan zoeken naar geschikte fondsen. Uiteindelijk vond ik Cultuur Verbindt Roosendaal. Samen keken we naar mijn projectplan: ‘Hoe kan ik het verwoorden? En wat kan ik aanvragen?’ Daarmee hielpen ze mij”, aldus Isa. “Als ik die subsidie niet had gekregen, was mijn project lang niet zo groot en mooi geworden. En: doordat ik één keer subsidie kreeg, durfde ik nog een keer een aanvraag te doen. Ze denken mee en dat geeft vertrouwen.”

“Ik heb geleerd hoe ik een begroting en projectplan moet maken. Dat is heel waardevol. Mijn afstudeerproject heb ik in een nieuw project voortgezet: twintig meiden in beeld, met de bijbehorende verhalen en objecten erbij. Deze keer exposeerde ik in Het Tongerlohuys en op het station van Roosendaal. Ik wilde de gezichten en verhalen van de meiden los van elkaar laten zien, zodat mensen geen vooroordelen zouden hebben over hen.”

Bekijk hier de film van Isa

 

Aminanta Minte (26):

“Door Cultuur Verbindt Roosendaal heb ik het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Voor mijn project Alien Mag, een online platform over girlpower en zelfacceptatie, heb ik subsidie aangevraagd. Ze dachten zó met me mee”.

Alien Mag was onderdeel van mijn afstudeerportfolio bij de opleiding Journalistiek. Ik vertel  graag verhalen door middel van fotografie en mooie vormgeving. Ik werk met verschillende creatievelingen samen. Daarbij richt ik me op vrouwen met een biculturele achtergrond en werk ik samen met meiden uit Roosendaal”, vertelt Aminanta. “Ik wilde al heel lang een magazine opzetten, maar wist niet precies hoe. Toch heb ik het gedaan en het is echt mijn baby. Ik maak alles voor de eerste keer mee, het is een hele reis waar ik nu in zit.”

“Ik doe dit naast mijn werk als producer bij een radiostation, maar wil het graag groter maken. Mede door de subsidie van Cultuur Verbindt Roosendaal heb ik het magazine opgezet. Roosendaal staat achter mij, gelooft in mij. Dat geeft me veel vertrouwen”, zegt Aminanta.

Bekijk hier de film van Aminanta

Jens Rijsdijk:

Filmregisseur Jens uit Roosendaal merkt dat Cultuur Verbindt Roosendaal hem zekerder heeft gemaakt. “In mijn werk zit altijd een persoonlijke noot. Dus als mijn subsidieaanvraag bij een landelijk fonds wordt afgewezen, dan voelt dat ook meteen heel persoonlijk. Bij Cultuur Verbindt Roosendaal is dat anders. Doordat zij met me meekijken en me zo het gevoel geven dat ze me waarderen”, aldus Jens.

“Ik wil andere jongeren met creatieve ideeën laten zien dat ze ook bij Cultuur Verbindt Roosendaal terecht kunnen. In Roosendaal zijn veel jongeren met mooie plannen, maar ze weten vaak niet hoe ze daarmee verder moeten. Als zij zien dat andere makers een aanvraag hebben gedaan voor een project dat is gelukt, motiveert hen dat”, zegt Jens. “Voor mijn film A new start deed ik een aanvraag voor de makersregelingDoor de begeleiding van Cultuur Verbindt Roosendaal weet ik nu beter weet wat ik kan verwachten bij zo’n subsidieaanvraag.”

Bekijk hier de film van Jens

 

Wessel Croonen (26) en Sebastiaan Waegemaekers (21):

Wessel en Sebastiaan uit Roosendaal vormen samen het theaterduo Sebas & Wes. Ze kennen elkaar van Stichting JONG! Theater. Al jaren staan ze samen op het podium en zijn ze goede vrienden. In het dagelijks leven is Wessel ICT’er en studeert Sebastiaan International Real Estate and Facility Management. Van jongs af aan zit theater maken en op het podium staan er bij beide mannen in.

“We wilden samen een voorstelling creëren, waarin we muziek maken én tussendoor grapjes vertellen. Het idee was eerst om dat in een café te doen, maar onze oud-regisseur en vriend Sander stelde voor om in Theater De Kring op te treden. Dat vonden we spannend en we wisten niet precies hoe we dat voor elkaar konden krijgen”, zegt Wessel. “Onszelf tonen aan publiek was onze droom. Cultuur Verbindt Roosendaal keek met ons mee wat er mogelijk was om een eigen voorstelling voor elkaar te krijgen”, zegt Sebastiaan.

“Nadat we het theaterstuk hadden geschreven, hielp Cultuur Verbindt Roosendaal ons bij het verfijnen en professionaliseren van onze aanvraag. Ze dachten met ons mee: het contact was persoonlijk. Het was een laagdrempelige manier om een subsidieaanvraag te doen”, vertelt Sebastiaan.

“Hierdoor is de drempel lager geworden om nog eens een aanvraag in te dienen. Je moet daarin groeien. We blijven in Roosendaal en we hebben plannen voor een nieuwe voorstelling. Dus we komen zeker bij Cultuur Verbindt Roosendaal terug”,  zegt Wessel.

Bekijk hier de film van Sebas en Wes

Zet jij de stap?

Isa: “Op die expositie op het station heb ik onwijs veel reacties gekregen. Ik denk dat mensen het leuk vinden dat er kunst in de openbare ruimte te zien is. Wat mij betreft mag dat nog meer komen in Roosendaal. Cultuur Verbindt Roosendaal heeft mij echt op weg geholpen en ik denk dat er veel jongeren zijn met toffe ideeën. Hopelijk denken ze nu: ‘Zij hebben de stap gezet, dus ik kan het ook.’ Ik wist eerst niet dat er organisaties zoals Cultuur Verbindt Roosendaal bestonden, maar als je eenmaal die subsidieaanvraag hebt gedaan, ga je groter denken. Ik durf nu meer.”

“Ik hoop dat andere jongeren hierdoor geprikkeld worden om hun ideeën in te dienen”, beaamt Wessel. “Ze willen wel wat doen, maar om je eigen geld erin te stoppen, dat is vaak een struikelblok. Als je een droom hebt: Cultuur Verbindt Roosendaal helpt je om die te verwezenlijken. Ik hoop dat andere jongeren contact opnemen voor hun project.”

Ook een project starten? Neem contact met ons op. Wij zijn er voor jou!