Agenda

Jazz750 wint de Cultuurprijs Roosendaal 2021

Cultuur Verbindt Roosendaal organiseerde op 19 maart 2022 de uitreiking van de Cultuurprijs Roosendaal.

Lees verder

Scroll naar beneden

Cultuur Verbindt Roosendaal organiseerde op 19 maart 2022 de uitreiking van de Cultuurprijs Roosendaal. Jazz750 werd de winnaar van de Cultuurprijs, de Jongeren Cultuurprijs, een aanmoedigingsprijs, werd gewonnen door fotografe Isa de Jong. Dit werd in de nieuwe Theaterzaal in het Cultuurhuis Bovendonk bekendgemaakt. De Wim Schützprijs, de Roosendaalse oeuvreprijs, ging naar Aad Meijer.

Het stimuleren en ontwikkelen van de jazzcultuur in Roosendaal, waarbij verbinding tussen amateur en professional, van jazzstijlen en generaties centraal staat, is de missie van Jazz750. Zij mochten de Cultuurprijs, dit jaar gemaakt door beeldend kunstenaar Gea Korpel – Beskers, en een cheque van € 2.500 in ontvangst nemen. Naast Jazz750 waren ook genomineerd: Nieuwe Optocht, Festival op de Grens, Marieke de Bra, Joost Verbraak.

Afscheidnemend wethouder Toine Theunis: “Corona heeft natuurlijk een enorme slag toegebracht aan het culturele leven, en dan zie je op een avond als vanavond wat er desondanks op vlak van cultuur allemaal gerealiseerd is. Dat is indrukwekkend.”

In het juryrapport beschrijft de jury waarom Jazz750 genomineerd werd: “Door samen met doorgewinterde professionals op het podium op te treden krijgt de jeugd een laagdrempelige kans om zich te ontwikkelen. Jazz 750 is dan ook een broedplaats voor jong talent en een podium voor professionele kunst. Belangrijke schakel hierin is artistiek leider Ton van de Geijn. Met zijn nooit aflatende ambitie en energie weet hij een naadloze verbinding te leggen tussen professionals en amateurs en tussen jong en oud. Het lukt hem om de jeugd te enthousiasmeren voor een als niet altijd even populair beschouwd genre als jazz.”

Isa de Jong (1998) won de Jongeren Cultuurprijs en prijs die wordt vergezeld van een coaching- en ontwikkelingstraject t.w.v. € 2.000 bij Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal. In 2021 portretteerde Isa in opdracht van ‘Het Zuidelijk Toneel’ 50 Roosendaalse helden, het resultaat kan je nog steeds op de gevel van De Kring bewonderen.

De jury: “De noodgedwongen sluiting van de musea liet Isa de Jong niet tegenhouden. Ze besloot van de stad haar expositieruimte te maken. Door haar werk buiten te exposeren wist zij een mooie manier te vinden om haar werk naar de bezoeker toe te brengen. Op een indringende, maar aardse en realistische manier brengt ze thema’s als opgroeien onder de aandacht van een zeer breed publiek. Isa is een groot fotografietalent die anderen in haar kunst betrekt en haar talent gebruikt om de maatschappij een spiegel voor te houden.

De andere genomineerde voor de Jongerenprijs was trompettist Jim Wildhagen.

Naast de Jongerencultuurprijs en de Cultuurprijs Roosendaal werd ook de Wim Schützprijs uitgereikt. Dit jaar werd deze oeuvreprijs toegekend aan Aad Meijer. Aad is jarenlang actief geweest als professioneel fotograaf en wordt gezien als de hofleverancier van ‘het Roosendaalse plaatje’. Aad heeft in zijn tijd als fotograaf immers bijna alleen maar Roosendaal en haar inwoners op de (gevoelige) plaat vastgelegd.

De avond werd gepresenteerd door Splinter Chabot, muzikaal ondersteund door de Jongens van de Band en vond plaats in de vernieuwde Theaterzaal! De Cultuurprijs Roosendaal wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuur Verbindt Roosendaal en de Gemeente Roosendaal.

Ook een project starten? Neem contact met ons op. Wij zijn er voor jou!