Agenda
Cultuurprijs 2024

Herdenkingsmonument “Honingbossenweg”

Lees verder

Scroll naar beneden

Uitvoerder/aanvrager

Carla Brosens-Dekkers en Oranje Stichting Nispen

Doelgroep

Het monument wordt voor iedereen opengesteld en is onbeperkt toegankelijk. Tijdens en na de officiële onthulling op 26 oktober 2024 kan ieder die dat wil het monument bezoeken. De ligging is zo gekozen dat het, hoewel rustig gelegen, wel aan een verharde weg ligt waardoor wandelaars en of fietsers hier een makkelijke toegang toe hebben. Tevens zal het monument onderdeel worden van herdenkingsroutes of momenten in de toekomst. Te denken valt aan de jaarlijkse 4 mei herdenking en elke 26 oktober waarbij jaarlijks stil gestaan zal worden bij de bevrijding van Nispen. Op deze wijze wordt getracht deze nieuwe “herinnering” onderdeel te laten worden van het bestaande cultureel erfgoed zodat deze van generatie op generatie overgedragen kan worden.

Projectomschrijving

Op 26 oktober 2024 is het 80 jaar geleden dat Nispen bevrijdt is. Een gebeurtenis waar we als gemeenschap zeer graag bij stil willen staan. Het speerpunt van deze herdenking is een nieuw op te richten monument aan de “Honingbossenweg” te Nispen. Een strook bosgebied vlakbij de grens met België, waar 80 jaar geleden de Britse geallieerden soldaten forse tegenstand hebben gehad in hun doel  zo snel mogelijk Roosendaal te bereiken en te bevrijden. Meerdere geallieerde Engelse soldaten vonden hierbij de dood.

Uiteraard bestonden  er in die tijd veel felle veldslagen, maar wat deze veldslag zo memorabel en uniek maakt is de herinnering die elke keer terugkwam bij de Engelse veteranen wanneer zij Roosendaal en ook Nispen bij de voorgaande herdenkingen bezochten. Het heeft op vele dorpsgenoten veel indruk gemaakt hoe de beleving en hierbij de herinneringen verbaal loskwamen en verteld werden uit de monden van hen die deze strijd aan den lijve hebben meegemaakt. Zichtbaar was hierbij elke keer weer de pijn en het verdriet wat deze dappere veteranen hun leven lang met zich meedroegen. En toch was er elke keer het verzoek terug te keren naar deze plek aan de “honigbossenweg”. Elke keer weer was dit voor hun een “must do” om hun gevallen vrienden op deze plaats te eren en op enig manier te laten merken dat zij hun nooit  zouden vergeten , hoe zeer de jaren ook inmiddels vorderden.   Als we nu inmiddels 80 jaar verder zijn, zijn er geen Engelse veteranen meer in leven die hun verhaal kunnen vertellen. Wij als Oranje Stichting, in samenwerking met andere verenigingen van het dorp Nispen, voelen het als onze plicht alles op alles te zetten hun verhaal een blijvende markering te geven in de toekomst. Dit willen we heel graag doen door het plaatsen van een nieuw monument op die plek die voor hun zo belangrijk was en voor de toekomst altijd belangrijk moet blijven.

Doel van het project

Door dit monument een blijvende markering plaatsen waardoor het verhaal de bevrijding van Nispen met hierbij het verlies van jonge levens voor altijd verteld kan blijven worden. Hierbij een stille maar toch een blijvende herinnering vormen hoe kostbaar onze vrijheid is.

Omvang

Omdat het een openbaar kunstwerk betreft is de omvang van de bezoekers niet te toetsen.

Makersregeling

Dit project werd ondersteund via de Makersregeling.

 

Neem contact op en start jouw project

Ook een project starten? Neem contact met ons op. Wij zijn er voor jou!