Agenda
Cultuurprijs 2024

Podcast 80 jaar vrijheid

Lees verder

Scroll naar beneden

Uitvoerder/aanvrager

Paul Joachems / Klemtoon Media

Doelgroep

De podcast richt zich op de volgende doelgroepen: De generatie die de oorlog en de bevrijding zelf (in hun jonge jaren) in Roosendaal en/of de dorpen heeft meegemaakt, de generatie die oorlogsverhalen nog uit de eerste hand (ouders of grootouders uit Roosendaal of de dorpen) heeft gehoord en zich wil verdiepen in dit onderwerp en de jongere generatie die uit eigen interesse gaat luisteren of mogelijk via school gewezen wordt op deze podcastserie (het staat docenten immers vrij deze serie te verwerken in hun lesmateriaal).

Maar het mooie van podcasten is, is dat voor iedereen dit gemakkelijk en laagdrempelig toegankelijk is. Hierdoor kan iedere geïnteresseerde in dit onderwerp de podcastserie beluisteren, ongeacht leeftijd, woonplaats of andere demografische kenmerken.

Projectomschrijving

Het produceren, opnemen, monteren en publiceren van zes podcastafleveringen over de bevrijding van Roosendaal wat dit najaar precies 80 jaar geleden is. Ook de huidige kernen van de gemeente Roosendaal (Wouw, Nispen, Heerle, Moerstraten en Wouwse Plantage) worden hierin meegenomen.

De algemene verhaallijn in de podcastserie zal grofweg zijn: de aanloop naar de bevrijding, de bevrijding zelf en de nasleep hiervan.
Alles uiteraard gericht op Roosendaal en haar dorpen en wat de inwoners hiervan merkten. Al met al is het een verhalende podcast in documentaire vorm over de gebeurtenissen voor, tijdens en na de bevrijding van de gemeente Roosendaal en de dorpen. Per aflevering nemen we de luisteraar mee in de periode rondom deze historische gebeurtenis precies 80 jaar geleden. Aan het woord komen historici, mensen die de oorlog hebben meegemaakt, indirect betrokkenen en overige interessante personen die een link hebben met de bevrijding van Roosendaal en/of de dorpen. De bevrijding van Roosendaal, Nispen, Wouw, Wouwse Plantage, Heerle en Moerstraten loopt als rode draad door alle afleveringen. Met deze serie wordt er een gevoel overgebracht naar de luisteraar hoe het was om hier te wonen tijdens de heftige strijd die is geleverd.

Doel van het project

Omdat de bevrijding van Roosendaal in het najaar van 1944 een cruciaal moment is in de lokale geschiedenis is het van belang dit verhaal te vertellen. Hierdoor wordt een belangrijk stuk erfgoed bewaard en doorgegeven aan toekomstige generaties. Luisteraars leren meer over de Tweede Wereldoorlog en met name de bevrijding in West-Brabant en specifiek in Roosendaal, Wouw, Nispen, Heerle, Moerstraten en Wouwse Plantage en wat voor impact dit had op de lokale gemeenschap.

Omvang

Voordat de afleveringen van de podcastserie online kwamen is er al een trailer gepubliceerd. Dit gaf geïnteresseerden de mogelijkheid om zich alvast te abonneren op het kanaal van de podcastserie. Dit deden tientallen potentiële luisteraars al.  In de eerste dagen van de publicatie van de podcastserie steeg het aantal abonnees significant en begon men al goed te luisteren naar de afleveringen. Vlak na de publicatie van de laatste aflevering stond de teller van het aantal luisteraars al op 600. Aangezien het een document is voor de toekomst zal dit aantal alleen nog maar blijven toenemen.

Makersregeling

Dit project werd ondersteund via de Makersregeling.

Neem contact op en start jouw project

Ook een project starten? Neem contact met ons op. Wij zijn er voor jou!