Agenda

De Hand van Antwerpen

Lees verder

Scroll naar beneden

Uitvoerder/aanvrager

Stichting De Ghulden Roos 

Doelgroep

De tentoonstelling is georganiseerd voor inwoners van westelijk Noord-Brabant, met Roosendaal en Essen in het bijzonder. Daarbij ook schooljeugd uit Roosendaal en Essen, erfgoedorganisaties als musea, heemkundekringen en onderwijsinstellingen in westelijk Noord-Brabant en de Noorderkempen.

Projectomschrijving

De hand van Antwerpen heeft door de geschiedenis heen veel verder gereikt dan de Schelde. Van kunst tot economie en van bestuur tot wetenschap, de invloed van de Scheldestad is op vele plekken voelbaar. Niet alleen in Vlaanderen maar ook buiten de hedendaagse landgrenzen, bijvoorbeeld in westelijk Noord-Brabant.

Vanwege de ligging van Roosendaal en Essen, dicht bij de grens, speelt de relatie met het heden en verleden van onze buren een grote rol in het lokale erfgoedveld. Daarom slaan het Erfgoedcentrum Tongerlohuys Roosendaal en Karrenmuseum Essen de handen ineen om de geschiedenis van de regio gezamenlijk in beeld te brengen. Dit zal middels een duo-tentoonstelling op beide locaties worden gedaan aan de hand van de eigen collectie en bruiklenen en met een afwisselende en interessante programmering.

Doel van het project

Dit project heeft meerdere doelen:

Het realiseren van een tijdelijke duo-tentoonstelling in Tongerlohuys en Karrenmuseum die inzicht geeft in de invloed van de stad Antwerpen op regiowestelijk Noord-Brabant en de Noorderkempen van de dertiende eeuw tot nu.

Het realiseren van een duurzame samenwerking tussen de twee organisaties betrokken partners op verschillende terreinen.

Verrichten van gezamenlijk (kunst)historisch onderzoek en het vastleggen van de onderzoeksgegevens met een maximale ontsluiting voor een later gebruik.

Bewustwording van de eigen leefomgeving en historie daar van creëren bij inwoners van de Noorderkempen en westelijk Noord-Brabant.

Een maximale uitwisseling van publiek aan weerszijde van de grens door een educatief aanbod aan de scholen rondom het thema ‘De hand van Antwerpen’ en door het uitwerken van aantrekkelijke toeristische producten en een boeiend programma met diverse activiteiten.

Omvang

De tentoonstellingen hebben in totaliteit 6500 bezoekers getrokken.

Activiteitenregeling

Dit project werd ondersteund via de Activiteitenregeling.

Neem contact op en start jouw project

Ook een project starten? Neem contact met ons op. Wij zijn er voor jou!