Alle inwoners van Roosendaal, wijkbewoners van Kalsdonk en supporters en medewerkers van voetbalclub RBC. Maar ook: liefhebbers van voetbalcult, want een grote groep in Nederland is geïnteresseerd in de cultuur en maatschappelijke zaken om een voetbalclub heen.
Het is een shortdoc van ongeveer 25 minuten van stadion De Luiten. Dit is het stadion van voetbalclub RBC dat van 1950 tot 2000 een belangrijke rol speelde in Roosendaal, maar zeker ook in de volkswijk Kalsdonk. In de shortdoc komen drie verhaallijnen tot leven:
De supporters
Een groep fanatieke (oud-)hooligans van de West-Side die sinds 1984 RBC steunen. Alle jongens die mannen zijn geworden komen uit de Kalsdonk.
De club
Oud-medewerkers van RBC die jarenlang ‘gewoond’ hebben op De Luiten. Van materiaalman tot kantinejuffrouw. Ook deze mensen komen uit de volkswijk Kalsdonk.
De spelers
Hoe is het om als jongen van Kalsdonk voor 10.000 mensen te voetballen en de eer van de wijk en de stad hoog te houden?
De shortdoc komt tot stand met behulp van onder andere oude wedstrijdbeelden van De Luiten, stadshistoricus Joss Hopstaken, café De Luiten, net buiten het stadion een centraal punt voor mensen uit de wijk, buurtbewoners van de Telefoonstraat en nog veel meer.
Dit project geeft antwoord op vragen als “welke rol had het stadion in het leven van de mensen uit de wijk?”. En “hoe betekenisvol is het stadion geweest voor de bekendheid en goede naam van de stad Roosendaal?” De documentaire vertelt het verhaal over de impact en historie van De Luiten voor de volkswijk Kalsdonk en de stad Roosendaal.
De nieuwbouw is nu 20 jaar oud, hoe heeft het de volkswijk verandert? Hoe is het met RBC gegaan na de sloop van De Luiten? Het gaat in deze documentaire niet over de rollende bal maar over de emotie van mensen.
De documentaire is nog niet online. Naar verwachting komt het aantal bezoekers uit op zo’n 100.000 online en mogelijk nog een paar honderd meer als de film vertoond wordt in de zaal van de Roosendaalse bioscoop C-Cinema.
Dit project werd ondersteund via de voucherregeling.